Şimdiki çocukların veya 2000 gibi çocukluklarını yaşayanların pek oyuncak derdi yok. Bilgisayar denen bir şey var. Zaten oyuncaklara ihtiyaçları da yok. ancak, bizim vardı eğlenceli vakit geçirmek için bir şeylere ihtiyacımız. İşte 90'lı yıllardan en sevilen oyuncaklar:




1 9999999999 IN 1 ATARİ KASEDİ



İçinde asla bol 9'lu bir oyun sayısı olmazdı. 4-5 tane oyunun aynısı sayfalarca yinelenirdi listede. ancak, güzeldi yine de. Birçoğumuzun Contra'yı, Street Fighter'i, mortal Kombat'ı tanıma vesilemizdi. Super mario'yu da unutmamak lazım tabii ki.




2. KARA KUTU




Kasetli atariler çıkmadan önce kara kutular yaygındı. Bunlara kaset takmaya gerek yoktu. Oyunlar zaten konsolun içindeydi. Ancak, birçoğu dandikti oyunların. doğru düzgün oynanacak az şey vardı. Uçak oyunu oynanırdı genelde. Gemiler vurulur, köprüler yıkılırdı o oyunda.




3. VAMPİR DİŞİ





Çocukluğumuzun korkunçlu oyuncaklarındandı. Pek de korkunç sayılmazdı açıkçası. Plastik olduğundan hijyenik de değildi. Hele de ağızdan ağıza dolaşması hijyeni sıfıra indiren bir etmendi. Tek satıldığı gibi sakız kutularının içerisinden de çıkardı bu dişler.




4. TETRİS





Şu an bu nesil bu kadar zekiyse sebebi tetristir arkadaş. Blokları yıkarken alınan o haz hiçbir şeye değişilmezdi. Ne nereye girecek, iyi bir strateji belirlemek gerekiyordu. Nice çocuk yaşlandı bir türlü gelmeyen uzun çubuğu beklerken. 96 yılından beri hala bekleyen arkadaşım var.




5. BİLYALI





Alaturka, Türk işi kaykay. Hem üzerinde durması kaykay kadar zor da değildi. Oturuyordun zaten. ayakta durmalık bir işi yoktu. Çeşit çeşit bilyalı geliştirilmişti mahallelerde. Her mahallede farklı farklıydı. Kimisi düz, sade kimisi direksiyonlu. Babası marangoz olan çocuklar bildiğin araba şeklinde bile yaptırırlardı babalarına.




6. İSKELET ANAHTARLIK






Zamanın modası olan anahtarlık. Herkeste vardı. Bu anahtarlığa sahip olmak kanun gibi bir şeydi. Olmayanı adamdan saymazlardı. Sofralara buyur etmezlerdi. Kız bile vermezlerdi.




7. SOLO TEST


 



Bir zeka oyunu daha. Ama, bu tetrise göre manuel kalıyor. Bir de yanında zekanı gösteren bir tablo vardı. Herkes bir tane boncuk bırakmaya çalışıp dahi olmak isterdi. Bırakamayan kimseye çaktırmadan azaltırdı o boncukları. Herkes dahi çıkardı memlekette.




8. EL SİNEMASI





Sinemanın durgunluk yaşadığı dönemlerde çoluğa çocuğa ilaç gibi gelirdi. Dünyadan manzaralar olurdu bazılarında. Bazılarında da çizgi film karakterleri. Ama, büyük çoğunluğu Hac'dan dedelerimiz tarafından getirildiği için Hacc görüntüleri olurdu şeritlerde.




9. ÇATAPAT





Düğünlerin, kına gecelerinin, bayramların eğlencesi. Adı gibi çatır çatır ses çıkarırdı. Torpil ve füzenin baş ekürisiydi. Normalde çocuklara satılması yasak olsa da hiçbir bakkal dinlemezdi bunu.




10. BALIK TUTMA OYUNU






Bunların tek havuzluları olduğu gibi 3-4 havuzluları da vardı. Ne kadar havuz varsa fiyatı da o kadar fazlaydı. Gayet eğlenceli bir oyundu. Bir nesle olta atmayı öğretti. Oltaların ucundaki mıknatıs balıkların açılıp kapanan ağızlarındaki metale denk geldi mi balık senin demekti.





11. TROLLER






Günümüzde kullanılan anlamıyla troll değillerdi tabii bunlar. Hiçbir zararları yoktu. aksine, satıcıları tarafından saçları okşandığı vakit uğur getirdikleri söyleni,rdi. Safsataydı tabii bu. Ancak, sevimli yaratıklardı. Tek sorunları ortalıkta paso anadan üryan gezmeleriydi.




12. TOPAÇ



Rangarenk olurlardı. Beyblade'in atası sayılır bu topaçlar. Her babayiğidin harcı değildi bunu dakikalarca çevirebilmek. 




13. MANTAR TABANCASI






Tehlikeli oyuncaklardan biri olsa da zamanında anne babalar pek bir şey demezdi çocuklarının bunlarla oynamasına. Bunlardan sonra kapsüllü tabancalar çıktı. Çoluk çocuk kapsülde tek mermi bırakıp Rus ruleti oynamaya başlamıştı.




14. TASO


  



Pokemon tasosu değil ama. Çook çok önce çıkmış tasolar bunlar. Yine cips paketlerinden çıkarlardı. Ancak, bunların üzerinde Looney Toons karakterleri vardı. Normal, süper ve mega taso diye ayrılırlardı.




15. SU FIŞKIRTAN YÜZÜK






Eşek şakalarının vazgeçilmeziydi.Çok kavga çıkardı bu yüzük yüzünden. Nihayetinde, herkes ıslanmaktan eğlenecek, keyif alacak diye bir şey yok.




16. STRES YAYI






Adı stres yayı olsa da pek de stres giderdiği yoktu. Aksine, birbirine dolaşıp çözmeye uğraşınca strese sebep olurdu. Ancak, rengarenk, güzel bir oyuncaktı. 




17. ÇIN ÇIN TEKERLEK






Bir neslin önüne bakmadan yürümeme alışkanlıüğının sebebi oyuncak. Eğer elinde bu varsa yolda durmadan buna bakardın. bir de zili vardı. Tekerlerk hareket ettikçe çalıp dururdu. O zil bozulduğu zaman ise hüsrana uğrardı çoluk çocuk.




18. UÇAN PERVANE






Çocukluk yıllarımızın en aksiyon dolu oyuncaklarından birisiydi uçan pervane. Rengarek pervaneleriyle bir neslin elinden düşürmediği küçük helikopterilerimizdi o. Birçok çocuk en yükseğe uçurayım derken evlerin pervanelerine kaçırmışlardır. Yediği azar da cabası tabii.


alintidir: http://turktorrent.eu/tsf_forums/showthread.php?tid=37739